Το Poster Battle είναι ένας ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός σχεδιασμού αφίσας με κοινωνική θεματολογία.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές/ σπουδαστές design από όλο τον κόσμο και η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Κάθε χρόνο, το Design Toolkit, ως διοργανωτής, επιλέγει ένα θέμα κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημοσιεύει το σχετικό brief. Παράλληλα, σχηματίζεται διεθνής κριτική επιτροπή που απαρτίζεται κάθε φορά από διεθνώς αναγνωρισμένους designers, η οποία κρίνει και βαθμολογεί το σύνολο των συμμετοχών που υποβάλλονται. Η κριτική επιτροπή με την ψήφο της αναδεικνύει τις 100, 10 και 3 αξιολογότερες συμμετοχές – οι 3 κορυφαίες συμμετοχές βραβεύονται. Ο διαγωνισμός έχει ήδη πραγματοποιηθεί το 2014, 2015 και 2016, με διαρκώς αυξανόμενο αριθμό συμμετοχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δες όλα τα προηγούμενα Poster Battles


2016

2015

2014

Νο Selfie Thought, No Culture

2016

Οι συμμετέχοντες στο Poster Battle 2016, με θέμα “Νο Selfie Thought, No Culture”, κλήθηκαν να οπτικοποιήσουν μια προσωπική τους σκέψη (selfie thought) για ένα θέμα που οι ίδιοι θεωρούν σημαντικό (μέλλον, υγεία, αγάπη, φιλία, ανθρώπινα δικαιώματα, καθημερινότητα, περιβάλλον, σχέσεις, κλπ.):

Τι σε κάνει να αγωνιάς για το μέλλον σου; Ποια θεωρείς τη σημαντικότερη αξία στον άνθρωπο; Με ποια έγνοια ξυπνάς κάθε πρωί; Τι θα ήθελες να πεις στους ανθρώπους γύρω σου αλλά δεν μπορείς να το εκφράσεις; Ποια είναι η άποψή σου για σημαντικά θέματα της ανθρωπότητας; Ποια προσωπική σου σκέψη θα ήθελες να μοιραστείς;

Ο μόνος τρόπος για να εξελιχθούμε, να αναπτύξουμε την προσωπική αλλά και την κοινή μας κουλτούρα, είναι να συζητάμε και να ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω σε θέματα που μας αφορούν και μας προβληματίζουν. Να αποδεχόμαστε το δικαίωμα του καθενός στην έκφραση. Χωρίς ενδοιασμούς και προκαταλήψεις. Αν μπορούσαμε να συλλέξουμε τη σημαντικότερη σκέψη κάθε ανθρώπου πάνω στη γη, πιθανόν να ανακαλύπταμε ότι ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής, το φύλο, τη φυλή, το θρήσκευμα, ή την κουλτούρα μας, νοιαζόμαστε για τα ίδια πράματα.

Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν ελεύθερα την εικαστική μέθοδο για την υλοποίηση της αφίσας τους (typography, illustration, photography, κλπ.).

Κριτική επιτροπή


Maria Papaefstathiou, graphic designer – illustrator

Natalia Delgado, design educator

Andrew Lewis, art director – graphic designer

Dimitris Kanellopoulos, design director, Τhe Comeback Studio

Peter Bankov, creative director

Stavros Damos, graphic designer – illustrator

Αποτελέσματα


Bullying

2015

Οι συμμετέχοντες στο Poster Battle 2015 με θέμα το Bullying, κλήθηκαν να οπτικοποιήσουν την άποψή τους για την καταδίκη του bullying και την ανάληψη δράσης κατά τέτοιων συμπεριφορών.

Το bullying – στα ελληνικά εκφοβισμός – είναι η χρήση βίας, απειλών, ή εξαναγκασμού με σκοπό τον εκφοβισμό, την κακοποίηση και την επιβολή κυριαρχίας στον αποδέκτη. Το bullying διακρίνεται σε τέσσερις τύπους κακοποίησης – λεκτική, συναισθηματική, σωματική και ψηφιακή (cyber-bullying) – και τείνει να είναι επαναλαμβανόμενη και συστηματική συμπεριφορά. Οι θύτες του bullying συνήθως στοχοποιούν τα θύματά τους με βάση την αντίληψη κάποιας διαφοράς: κοινωνικής τάξης ή θέσης, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής, θρησκεύματος, εμφάνισης, σωματικής κατασκευής και δύναμης, κλπ. Στόχος των σχεδιαστών πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ύπαρξη του φαινομένου και τις συνέπειές του για τα θύματα, καθώς και η σημασία της αναφοράς-καταγγελίας όχι μόνο από τα θύματα, αλλά και από αυτούς που γίνονται μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών.

Κριτική επιτροπή


Δημήτρης Φακίνος, Εκδότης

Μανίνα Ντούραλη, Γραφίστρια, Groovy GraphX

Δημήτρης Αναπλιώτης, Γραφίστας, DesignClub creative art works, Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας

Μιχάλης Καρακώστας, Γραφίστας, Deux Creative

Λευτέρης Κοντογιάννης, Γραφίστας, idcreative

Αποτελέσματα


Stray

2014

Οι συμμετέχοντες στο Poster Battle 2014 με θέμα Stray – Αδέσποτα Ζώα, κλήθηκαν να οπτικοποιήσουν την άποψή τους για την προστασία και την ανάληψη δράσης για τα αδέσποτα ζώα. Στόχος τους ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι εικόνες ντροπής που καθημερινά αντικρίζουμε στους δρόμους των πόλεών μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη.  Ένα αδέσποτο ζώο ζει κατά μέσο όρο από 2 έως 4 χρόνια, την στιγμή που ο μέσος όρος ζωής ενός σκύλου είναι από 10 έως 15 χρόνια! Αυτά τα λίγα χρόνια ζωής που περνά στους δρόμους, συνήθως συνοδεύονται από πείνα, κρύο, μοναξιά, κακουχίες, αρρώστιες, ατυχήματα, βασανισμό και πολύ πόνο. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει με προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Κριτική επιτροπή


Τζανέτος Πετροπουλέας, Γραφίστας, Πρόεδρος ∆.Σ. Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας

Κώστας Καλογήρου, Γραφίστας, Red Creative

∆ηµήτρης Κανελλόπουλος, Γραφίστας, The Comeback Studio

Απόστολος Τσιοβάρας, Γραφίστας, Cursor Design Studio

Εκπρόσωπος του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014»

Αποτελέσματα